Papp Dávid Díj az év önkéntesének

Vissza a hírekre
Képmontázs: Janács Dóri a Papp Dávid Díj kiemelt önkéntese a gyerekek között kártyázás közben, és a díjátadón

Papp Dávid Díj az év önkéntesének

Ha hétköznap délelőtt a SUHANJ! Fitnessben edzel, biztosan találkozhatsz Janács Dórival, aki értelmi sérült diákoknak segít a heti a sportfejlesztő órákon. Ő 2018 legaktívabb önkéntese, munkáját a SUHANJ! Alapítvány tragikus hirtelenséggel elhunyt fiatal Suhancáról elnevezett díjjal köszöntük meg.

Mesélj magadról, mivel foglalkozol, merre élsz, hogyan telnek a hétköznapjaid?

Egészségügyi főiskolát végeztem, diplomás ápoló szakon. Újlipótvárosban élek, így szerencsére jó közel van a SUHANJ! Alapítvány. 2011-ben született Máté fiam, majd 2014-ben Sári. Az élet rögös, és nehéz utat szánt nekünk, mivel Sári genetikai rendellenességgel született, aminek következtében értelmi fogyatékkal él. Erről hosszú-hosszú órákat tudnék mesélni. Sári most kezdte az ovit egy speciális gyógypedagógiai intézményben, így hamarosan visszatérek a munka világába. Nagyon szeretek futni, és lovagolni.

Hogyan kerültél kapcsolatba a SUHANJ! Alapítvánnyal?

Egy kedves ismerősöm, Kuzsel Balázs révén találkoztam az Alapítvánnyal. Éppen abban az időben volt adománygyűjtő Suhangyal, Ő mesélt az alapítványról. Pontosan emlékszem az első margitszigeti "mindenszombat10" edzésre 2017. szeptember elején. Bátortalanul mentem, mert senkit nem ismertem, de olyan hihetetlen kedvességgel, barátsággal fogadott mindenki, mintha évek óta ismernénk egymást. Még aznap megfogalmazódott bennem, hogy Suhangyal szeretnék lenni. A cél is megvolt: a 2018-as Vivicitta félmaratoni távjának teljesítése úgy, hogy Sárit futóbabakocsiban tolom. Az adománygyűjtés remekül sikerült, 230000 forintot gyűjtöttem, és a versenyt is sikeresen teljesítettük. Januárban pedig elkezdtem rendszeresen önkénteskedni.

Milyen önkéntes munkában veszel részt a SUHANJ!-ban? Melyik áll hozzád a legközelebb?

Voltam már sportkiállításon önkéntes, de takarítottam szezon előtt futóbabakocsit is, végeztem adminisztrációs feladatokat, hajtogattam rengeteg pólót, és rendszeresen járok a közös futóedzésekre, versenyekre guide-ként. Hozzám legközelebb mégis az iskolás srácok állnak. 5 speciális intézményből értelmi fogyatékkal, valamint autizmussal élő gyerekek, fiatal felnőttek 8 csoportban járnak heti rendszerességgel az edzőterembe. Egy éve én is hetente több alkalommal - az első hónapokba heti 2 órát, szeptember óta heti 4-6 órát - veszek részt ezeken az órákon. Segítek nekik az átöltözésben, bringák beállításában, bíztatom, bátorítom őket. Ha kell, ápolom a lányok lelkét, mert ebben a korban gyakori a szerelmi bánat. Nagyjából tudom is követni, ki- kivel jár, kibe szerelmes, ki szakított éppen. Egyszerűen imádom őket, és azt az őszinteséget, szeretetet, amit kapok tőlük. Hogy minden egyes alkalommal megölelnek, amikor megjönnek. Az én koromban pedig különösen jól esik, ha egy 19 éves srác nyuszikámnak szólít. Nagyon várom azokat a napokat, amikor találkozhatok velük.

Idén a munkád és az aktivitásod alapján Te lettél az év önkéntese, így átvehetted múlt szombaton a két éve alapított Papp Dávid Díjat. Mit jelent ez az elismerés számodra?

Hatalmas megtiszteltetésnek éreztem. Ahányszor csak ránézek a díjra, az oklevélre, vagy a pólóra, amit Csabától - Dávid apukájától - kaptam, könny szökik a szemembe. Megfogalmazhatatlan érzés. Bár még csak pár napja van nálam a díj, de mindig emlékeztet arra mennyi élmény ért 2018-ban. Mennyi fantasztikus embert ismertem meg, mennyi szeretetet kaptam, láthattam, ahogyan a gyerekek óráról órára fejlődnek, egyre bátrabbak, és az örömöt az arcukon tekerés közben. Emlékeztet arra, hogy milyen jó érzés segíteni másoknak a céljaik elérésében legyen szó egy futóverseny teljesítéséről, szigetkörről, vagy az első bátortalan lépésekről a futópadon, ahol én foghatom a kezüket.

Milyen személyes céljaid vannak 2019-ben?

Szeretném elvégezni a gyógypedagógiai asszisztens képzést, és szorosabbra fűzni az Alapítvánnyal a kapcsolatomat. Sok-sok közös kilométert begyűjteni a csapattal, és továbbra is napi szinten találkozni a srácokkal, annyira a szívemhez nőttek. És természetesen kis családom terelgetésében is helytállni.

 

2019. 01. 16., sze - 10:39

Kapcsolat

text_1
Bejelentkezés az alábbi elérhetőségeken:
E-mail cím
Telefonszám
Telefonszám: +36 30 211 7278
Név
SUHANJ! Alapítvány (alapítva 2010-ben)
E-mail cím
Adószám
Adószám: 18139493-2-41